A hőszivattyúk köztudottan energiahatékony és környezettudatos fűtési-hűtési megoldások. De vajon milyen költséggel számolhatunk, ha mellette tesszük le a voksunkat? Melyik típus mennyibe kerül? Tudj meg többet az alábbi cikkünkből

Befektetés a jövőbe

A hőszivattyú egy fenntartható, azaz környezettudatos és energiahatékony fűtési és hűtési megoldás. Mennyibe kerül egy hőszivattyús rendszer kiépítése, és milyen előnyei vannak a hőszivattyúnak a hagyományos gázkazános fűtéshez képest? Manapság egyre divatosabb, és egyre többen választják a hőszivattyút otthonuk fűtésére és hűtésére. De vajon csak divatból vagy tényleg megéri?  Valójában tényleg sok előnyt tartogat egy hőszivattyús rendszer, a lakosság azonban még mindig nincs tisztában sem a működésével, sem a körülbelüli költségekkel, hogy mibe kerülhet egy hőszivattyú telepítése. Gyakran csodálkoznak rá az árra, amikor a márkaboltunkban vagy a Daikin partnerhálózat egyik üzletében kapnak egy megközelítőleges számot.

Tájékoztató jellegű hőszivattyú irányárak

Az emberek gyakran gondolják azt, hogy az újépítésű házuk gépészetének kiválasztásánál egy hőszivattyús rendszer biztosan sokkal drágább lehet, mint bármilyen más fűtési rendszer. Pedig ez nem feltétlen van így! A hőszivattyú egy hosszútávú befektetés, és a költségére is eszerint érdemes tekinteni. Nem beszélve arról, hogy a hagyományos fűtési rendszereknél mennyi egyéb járulékos és adminisztrációs költség van a kéménybéleléstől, a gáz engedélyeztetésen át. Egy hőszivattyúnál hosszú távra tervezünk, és a hosszútávú, alacsony üzemeltetési költségeket érdemes szem előtt tartani, nem beszélve a szolgáltatótól való kisebb függőségről. Ezen kívül vannak olyan hőszivattyús megoldások is, amik kezdetben is kevésbé terhelik meg a pénztárcát, ilyenek például a levegő-levegő hőszivattyúk, azaz a hagyományos értelemben vett klíma berendezések.

Annak érdekében, hogy nagyságrendileg tájékozódni tudjon az érdeklődő, hőszivattyúk (és klímák) esetén a következő árkategóriákról beszélhetünk. Ezek az árak bruttó árak (azaz tartalmazzák az áfát), de nem tartalmazzák a telepítés és beüzemelés költségét.

  • levegő-levegő hőszivattyúk, azaz hagyományos komfort split klímák (-15°C vagy -20°C külső hőmérséklet mellett lehet velük fűteni): 265.000 Ft-tól
  • fűtésre optimalizált klímák (-25°C külső hőmérséklet mellett is hatékonyan fűtenek): 875.000 Ft-tól
  • hőszivattyú melegvíz készítéshez: 953.000 Ft-tól
  • hibrid hőszivattyú (a kondenzációs gázkazán és a hőszivattyú ötvözete) : 2.887.000 Ft-tól
  • levegő-víz hőszivattyú (alacsony hőmérsékletű): 2.300.000 Ft-tól (HMV nélkül)
  • levegő-víz hőszivattyú (magas előremenő vízhőmérséklettel, radiátorokhoz): 4.815.829 HUF (HMV nélkül)

A telepítési és beüzemelési költségeket tekintve egy split klímát egyszerűbb és kevésbé időigényes telepíteni, illetve kevesebb kiegészítő anyagra is van szükség általában, így annak telepítése a legkedvezőbb árú, 2021-ben körülbelül 90 – 120.000 Ft körül mozgott. Egy multi rendszer vagy egy légcsatornázható beltéri egységes rendszer kiépítése már bonyolultabb, így annak a telepítési költsége is több lesz. A levegő-víz hőszivattyúknál pedig a rendszer bonyolultságától és a telepítési körülményektől függően 350- 520.000 Ft közötti összegekkel számolhatunk.

telepítést végző szakembert azonban érdemes nem csak az árajánlata alapján kiválasztani, mert a gondtalan és hosszú távú működéshez legalább annyi múlik a klíma vagy hőszivattyú telepítésén, mint magán a gépen.

Fenntartható megoldás a környezetnek és a pénztárcánknak is

A hőszivattyú egy olyan rendszer, ami a működéséhez szükséges fűtési és hűtési hőenergia akár 70-80%-át a természetből, például a levegőből nyeri, és csak a maradék 20%-ot kell villamosenergiával biztosítani. Típustól függően az energia származhat a környezeti levegőből vagy a földből, a talajvízből, és azt alakítja át a rendszer fűtési energiává. Hűtésnél ugyanez a folyamat fordítva, azaz a termelt fűtési energiát kijuttatja a lakásból. Így biztosítható, hogy a hőszivattyúval működő otthon télen-nyáron kellemes hőmérsékletű lesz, és a hőszivattyúval nemcsak a fűtés és meleg víz készítés, de a hűtés is megoldott. A hőszivattyú ára nagyban függ a választott rendszer típusától, valamint az üzemeltetési költségek mértékét befolyásolják az aktuális villamos energia árak és a használat intenzitása is.

A hőszivattyús fűtés és hűtés nemcsak kényelmes, de jelentős energiamegtakarítást is eredményez. Akár 100%-ban fenntartható módon is működtethető, ha kihasználjuk a szél- vagy a nap energiáját és napelemhez vagy napkollektoros rendszerhez csatlakoztatjuk. Ezáltal az üzemeltetési költség, akár nullára is redukálható. Aki tehát a napelemmel kiegészített hőszivattyú mellett dönt, nemcsak a környezetnek tesz jót, de jelentősen csökkenti a fűtéshez-hűtéshez kapcsolódó költségeit is, így a saját pénztárcájában is több marad.

A hőszivattyú ára

Bár a hőszivattyú előnyei magukért beszélnek, a megfelelő fűtési rendszer kiválasztása számos tényezőtől függ, és egyáltalán nem mellékes ebben az ár sem. Hogy mennyibe kerül a hőszivattyú beszerzése, az típusonként nagyon eltérő lehet. A ház és a tulajdonosok igényeinek megfelelően az árat befolyásolja, hogy mekkora teljesítményű rendszerre van szükség, illetve hogy milyen típusú hőleadókat választanak – padlófűtés, felületfűtés, radiátorok, fan-coil, melegvíz-készítési és -tárolási mód stb. A telepítési költségek ugyanúgy projektenként különbözhetnek, és nagyban befolyásolja a költségeket, hogy mennyi csövezésre van szükség, és milyen egyéb kiegészítők kellenek.

A hőszivattyú mindent egybevetve egy megtérülő beruházás. Alacsony az áramfogyasztása, és független a normál körülmények között akár gyakran változó gázáraktól (és legfőképp magától a gázszolgáltatástól). A hőszivattyúra történő átállás után így jelentős mértékű csökkenés tapasztalható a villamos energia számlánkon. Ezen kívül vannak olyan támogatások Magyarországon is, amik kifejezetten a megújuló energiát és a környezetbarát gépészeti megoldásokat támogatják: jelenleg a napelemes pályázat keretein belül is el lehet számolni a hőszivattyút, valamint a Zöld Hitelhez vagy akár az Otthonfelújítási támogatáshoz is elszámolható.

Melyik hőszivattyú tud többet?

A levegős hőszivattyúknál megkülönböztetjük a levegő-levegő és a levegő-víz hőszivattyús rendszereket. A levegő-levegő hőszivattyú valójában egy sima klíma berendezés, de a hűtés mellett ugyanúgy használható fűtésre is – típustól függően -15 vagy akár -25°C-ig. Ez a fajta megoldás anyagilag a legkedvezőbb, de éppen ezért nem is lehet az összes hőszivattyúval járó előnnyel számolni.  A levegő-víz hőszivattyú vagy a talajszondás hőszivattyú ugyan költségesebb, ugyanakkor jobb a teljesítménye és a hatásfoka, illetve a padlófűtés vagy a melegvízkészítés előnyeit is kínálja. A levegő-levegős hőszivattyúk mellett szóló érv még, hogy könnyen és gyorsan lehet telepíteni, ami alacsonyabb telepítési költségekkel jár. Egy levegő-levegő hőszivattyút, azaz klímát telepítéssel együtt már 350.000 Ft körül megkaphatunk.

Az alacsony hőmérsékletű leveg-víz hőszivattyú előnye, hogy a megfelelő hőleadókkal kombinálva , például padlófűtéssel, felületfűtéssel rendkívül energiahatékony lesz a rendszer, mivel ezekhez elegendő alcsonyabb hőmérsékletre melegíteni a vizet és a padlófűtés tehetetlenségéből adódan akkor is sokáig tartja a meleget, ha épp nem melegíti a hőszivattyú.

A magas hőmérsékletű rendszernek pedig az az előnye, hogy felújítás esetén akár meglévő radiátorokhoz is csatlakoztatható, ha azok kompatibilisek.

A hibrid rendszernél pedig ki lehet használni a gázárak és vilamosenergia árak esetleges változásainál, hogy melyik rendszerrel hatékonyabb a fűtés, és azt használja a rendszer .

Mennyibe kerül egy hőszivattyú az én ingatlanomhoz?

Sikerült felkeltenünk az érdeklődésed a hőszivattyúk iránt?