szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása, a környezettudatos, ugyanakkor kényelmes otthon, az energiafelhasználás csökkentése és a hatékony, biztonságos fűtési-hűtési rendszer ma központi kérdés. Nem mindegy, mivel fűtünk a hidegben, mennyire terheljük vele a környezetünket, mint ahogyan az sem, mekkora télen a fűtésszámlánk.

Éppen emiatt terjed a hőszivattyús fűtés használata. A hőszivattyú olyan korszerű, energiatakarékos, biztonságos fűtő-hűtő berendezés, amely elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok (gáz, olaj, vegyes tüzelésű kazán) alkalmazását váltja ki.

 

Miért a hőszivattyú?

hőszivattyúk különféle megújuló forrásokból vonják ki az energiát, mint levegő, víz, vagy talajhő, és eszerint különböztetünk meg levegő-víz, levelegő-levegő vagy geotermikus ill. akár hibrid megoldásokat.

Mivel megújuló környezeti energiát alkalmazunk, az üzemeltetéshez olcsóbb GEO és H tarifát igényelhetünk az áram szolgáltatótól.

A hőszivattyús fűtés előnyei közé tartozik az is, hogy nyáron hűtésre is használhatjuk – egy rendszerrel a klimatizálás is megoldható.

Amennyiben napelemes, napkollektoros rendszert építünk ki, akár nullára csökkenthetjük a rezsit.

Ha a fűtést teljesen a hőszivattyú végzi, akkor építkezéskor kéményre sincs szükség a házon.

Továbbá a magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúval helyettesíthető a régi fűtési- és melegvíz rendszer, felújításkor a régi kazánok leválthatók vele. A magas hőmérsékletű Daikin Altherma kompakt kialakítása miatt kevés helyet igényel, illeszkedik a már meglévő csővezetékekhez és radiátorokhoz, így nem kell a teljes rendszert lecserélni.

Ám mielőtt belevágnánk a vásárlásába és a rendszer kiépítésébe, alaposan járjuk körül a témát, ismerjük meg, mi is az a hőszivattyús fűtés, és mindenképpen forduljunk szakemberhez. A fűtésszerelőhöz is már az előzetesen összseszedett információk birtokában induljunk el. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítset.

 

Az a legkedvezőbb, ha gépész tervezőhöz fordulunk, aki az épület komplett gépészetét megtervezi, a szükséges számításokat elvégzi, a készülékeket pedig velünk együttműködve leméretezi. A hősszivattyús – elsősorban a levegő-víz szivattyús – rendszer kiépítéséhez az alábbiakat  tisztázzuk a szakemberrel.

 

1. Mikor épült a ház?

Újonnan épülő házban vagy korábban épített ingatlanban szeretnénk megoldani a hőszivattyú használatát?

 

2. Hol helyezkedik el a ház?

Tervezéskor a méretező szoftverben megtalálhatók a nagyobb városok elmúlt évekre vonatkozó hőmérsékleti adatai. A méretezést a program ez alapján készíti el. Ugyanis nem mindegy, hogy melyik hőmérsékleti érték milyen gyakorisággal fordul elő az év folyamán.

 

3. Ha korábban épült a ház, milyen fűtésrendszert és/vagy klímát használtunk eddig?

Kondenzációs gázkazán, fatüzelésű kazán, olajradiátor, stb.

 

4. Mekkora a telek, milyen fekvésű, mekkora a ház?

 

5. Hol lehet elhelyezni a használati melegvíz (HMV) tartályt, a beltéri egységet és a kültéri egységet?

Lényeges adat a telepítési pozíció, vagyis hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre a kültéri, illetve a beltéri egység számára.

 

6. Lesz vagy van-e a kertben medence, amit fűteni kell?

7. Milyen a ház hőszigetelése és energiahatékonysága?

8. Napkollektort is telepítünk-e?

 

9. Újonnan épülő otthon esetén passzívház-koncepció alapján tervezték-e az ingatlant?

10. Mekkora az energetikai tanúsítványban szereplő téli hőszükséglet, illetve nyári hőterhelés?

A pontos méretezéshez elengedhetetlen a szakember által készített épületenergetikai számítás. A számukra legfontosabb értékek: a téli hőszükséglet, illetve nyári hőterhelés.

Ma már minden ház vagy lakás eladásakor és építésekor energetikai tanúsítványt kell kiállítani, amelyben ezeket az értékeket meghatározzák. Ha tanúsítvány nem áll rendelkezésre, akkor egy energetikus vagy gépész, illetve egyéb, megfelelő képesítéssel rendelkező szakember el tudja végezni a szükséges számításokat.

 

11. Milyen hőleadók vannak az épületben?

A hőleadó oldal minél behatóbb ismerete is elengedhetetlen a szakemberek számára. Van-e már kiépített padlófűtés, radiátorhálózat. Az is lényeges információ, hogy a hőleadók milyen előremenő vízhőmérsékletre vannak méretezve.

 

12. Mire használjuk a készüléket?

Például hűtésre, fűtésre és használati meleg víz előállítására egyaránt vagy csak fűtésre.

 

13. Milyen energiaforrást szeretnénk használni?

Levegőt? Talajhőt? Vizet?

 

14. Milyen egyedi igényeink és jövőbeli terveink vannak?

Erről azért kell tárgyalnunk a szakemberrel, mert később nagyobb kapacitásra lehet szükség a család bővülése miatt, nőhet a melegvíz-fogyasztás vagy változást jelnethet egy napelemes rendszer későbbi kiépíttetése is. Ha szeretnénk szigetelni az ingatlant vagy szeretnénk felújítani a fűtési rendszert, nem mindegy, milyen sorrendben követik egymást a munkák. (A szigetelés és ablakcsere után például az épület hőszükséglete csökken, így a korábban kiválasztott készülék túlméretezetté válik.) Azt is beszéljük meg, szeretnénk-e, ha telefonról, applikáción keresztül érhetnénk el a készüléket.

Fontosak még a villamos csatlakozási lehetőségek adatai, illetve a használati meleg víz fogyasztásunk.

Adjuk meg, mennyi az állandó lakók száma, mekkora az egyidejű melegvíz-használat. Milyen csaptelepeket szeretnénk, milyen fürdési, melegvíz-fogyasztási szokásaink vannak. (Ha ezt nem tervező állapította meg, próbáljuk mi megbecsülni a lakók, a fürdőszobák száma, valamint az egyéni igények alapján.)

 

Minden egyes gépészeti vagy energetikai terv segítséget jelent a fűtésszerelő szakembernek.

A megfelelő típus kiválasztása a házunk, az igényeink és a tervező által kiszámolt hőszükséglet alapján történik.

Fontos, hogy megbízható, stabil, minőségi termékkel rendelkező cég termékei közül válasszunk.

A felmérést, a tervezést és a beszerelést is bízzuk kizárólag szakemberekre, akik garanciát vállalnak a munkájukért, akik pontosan tájékoztatnak bennünket a munkafolyamatokról és akik a legapróbb részletekre is ügyelnek a rendszer kiépítése során a kívánt tömegáram biztosításától a telepítéskor megkívánt csőigényig.

 

A hőszivattyús fűtés ára

Egy átlagos, 100-120 négyzetméter alapterületű családi ház esetén a hőszivattyús rendszer kiépítése 2-3 millió forint, plusz a vízoldal kiépítésének költsége.

Viszont a kedvezményes villamosáram tarifával a fűtés áramköltsége körülbelül 30 százalékkal csökkenthető. Napelem és hőszivattyú együttes használatával szinte nullára redukálható.