A tökéletes klímaválasztás

7+1 alapvető szempontot célszerű figyelembe vennünk, mielőtt beleugranánk a vásárlásba.

 

1. Hol lakunk?

Nem csak országunk éghajlata, hanem lakhelyünk jellegzetessége és a környékünk mikroklímája is lényeges. A tópartok, folyópartok, párásabb levegőjű helyek vagy éppenséggel a nagyobb városok nyári melegben hamar átforrósodó házai is eltérő kapacitású légkondicionálókat igényelnek.

Az sem mindegy, hogy árnyas helyen, fákkal körülvett kertvárosi házban, panellakásban, új építésű társasházban vagy régi belvárosi házban lakunk, milyen a ház szigetelése, milyen árnyékolási technikát alkalmazunk otthonunkban, stb.

Daikin légkondicionálók széles választékát kínálja, amiből az egymástól eltérő preferenciákkal rendelkező emberek is megtalálhatják a számukra ideális megoldást. Az összes Daikin klíma hűtő és fűtő üzemmódban is hatékonyan működik, így már egy egyszerű split klíma berendezéssel is egész évben, energiahatékony módon biztosítható az optimális hőkomfort lakásunkban.

2. Teljesítmény és méret

légkondicionáló rendszer kiválasztásakor számít az is, hogy mekkora a ház vagy lakás, milyen fekvésű, mennyi helyiséget szeretnénk klimatizálni, milyen a szigetelés, mekkorák a nyílászárók, milyen árnyékolástechnikát használnak és hogy az adott helyiségnek mekkora az alapterülete. Ha például kicsi szoba hűtésére nagy teljesítményű légkondit használunk, csak pazaroljuk az energiát, a helyiség méretéhez képest kisebb teljesítményű klíma pedig „küszködni fog” az ideális hőmérséklet megteremtésével, ráadásul hamarabb elhasználódik a rendszer.

Minél jobb a falak és a mennyezet szigetelése, annál kisebb teljesítményű légkondira van szükségünk. Az ablakok mérete és típusa (például a hőszigetelő tulajdonságai) is befolyásolják a választást – a régi házakban, ahol a nagy belmagasságú szobáknak hatalmasak az ablakai, nagyobb teljesítményű egységre lesz szükségünk. A keleti vagy nyugati fekvésű helyiségek is másféle megoldást igényelnek, mint az északi tájolásúak.

A legjobb, ha szakembert is bevonunk a döntésbe, már akkor, amikor még csak tervezzük a légkondicionáló beszereltetését. A szakember többek közt a hely adottságai, a technikai paraméterek, a szoba vagy szobák mérete (például belmagassága) és az igényeink alapján javasol nekünk típust.

3. A rendszer típusa

A ház, illetve lakás adottságainak és a kényelmi szempontoknak megfelelően választhatunk split klímát (egy helyiségre vagy egy meghatározott lakásrészre), multi split klímát (ha több szobát is hűteni/fűteni szeretnénk) vagy légcsatornázható klímát (szintén több helyiség vagy az egész lakás klimatizálására, az álmennyezetbe rejtve.)

4. Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság nem csak a pénztárcánk szempontjából fontos, de a környezeti terhelés, globális felmelegedésre gyakorolt hatások és a berendezés hosszútávú, hatékony működése szempontjából is. A Daikin Bluevolution sorozata az új, R-32 hűtőközeggel működő klímákat foglalja magában. Ennek a hűtőközegnek köszönhetően a légkondicionáló még nagyobb teljesítményleadásra képes kevesebb energia felvételével. A Daikin környezeti céljai közt szerepel ennek a hűtőközegnek az újrahasznosítása is, hogy egy körforgásos modellt tudjanak megvalósítani előbb az ipari majd később a lakossági területen is.

5. A levegő minősége és a klíma

Ha mi magunk vagy a családunk valamelyik tagja asztmától, allergiás betegségtől szenved, még fontosabb, hogy a levegő minőségét javító légkondi működjön a lakásban.

Daikin klímák légszűrője eltávolítja a levegőben szálló pollen, por és egyéb allergén részecskéket, szabályozzák a páratartalmat, így biztosítják otthonunkban a tiszta levegőt. A Daikin légtisztítók pedig eltávolítják a beltéri levegőből a port és a polleneket, kiszűrik a baktériumokat és vírusokat a levegőből, ezzel minimálisra csökkentik az allergia és az asztma tüneteit.

6. Milyen extrákra van szükségünk?

A klímáknál nem mindegy az sem, hogy plussz szolgáltatásokat és funkciókat képes-e nyújtani. A Daikin rendszerek sokféle intelligens funkcióval rendelkeznek – ezzel biztosítják a kényelmünket. Ilyen például a Wi-Fi csatlakozási lehetőség, a mozgásérzékelő (ami a hatékony működés érdekében módosítja a hőmérsékletet, ha üres a szoba vagy valaki belép a szobába, ill. nem fújja a helyiségben tartózkodókra a levegőt), a 3-D légáramlás vagy a Coanda légáramlási technológia, a függőleges automatikus légterelés, vagy az extra csendes éjszakai üzemmód, és még sorolhatnánk.

7. A rendelkezésünkre álló összeg

Minden profi klímarendszer telepítése nagyobb kiadással jár. A klímával szemben támasztott, előbb felsorolt követelményeken túl azt is fontoljuk meg, hogy mennyi pénzt szánunk rá. Ezt a szempontot az is befolyásolhatja, hogy bérelt lakásban vagy saját tulajdonúban lakunk, ez a végleges vagy csupán átmeneti otthonunk, tervezünk-e belátható időn belül költözést, felújítást, átalakítást stb.

+1 Esztétikai szempontok

Végül, de nem utolsósorban a fentiek mellett arra is érdemes gondolni, hogy az adott klímaberendezés hogy néz ki a lakásban, illeszkedik-e otthonunk stílusához. Manapság már sokféle színben, dizájnban elérhetők a klímák, illetve légcsatornázható rendszer esetén dönthetünk a klíma elrejtése mellett is, hogy a rácsokon kívül más ne látszódjon.

Döntés előtt tehát gondoljuk át alaposan a felsoroltakat a tökéletes klímaválasztás érdekében, és forduljunk szakemberhez. A Daikin több mint 90 éves tapasztalattal és széles körű megoldásokkal segít az otthonunknak, az igényeinknek és a pénztárcánknak megfelelő légkondicionáló rendszer kiválasztásában.