Daikin VRV rendszerről

Főbb jellemzők

 1. Energiahatékonyság: A VRV rendszerek a hűtőközeg mennyiségét változtatják, hogy pontosan illeszkedjenek az aktuális igényekhez, ami jelentős energia-megtakarítást eredményez.
 2. Rugalmasság: Képes egyszerre több zónát is fűteni vagy hűteni, így ideális megoldás irodák, szállodák, bevásárlóközpontok és más nagy épületek számára.
 3. Kényelem: Precíz hőmérséklet-szabályozás minden zónában, ami maximális kényelmet biztosít a felhasználóknak.
 4. Telepítési Rugalmasság: Kompakt és moduláris dizájnjának köszönhetően könnyen telepíthető és integrálható a meglévő épületgépészeti rendszerekbe.
 5. Karbantartás és Felügyelet: Fejlett diagnosztikai és felügyeleti rendszerek segítik a megelőző karbantartást és a rendszer hatékony működésének fenntartását.

Működési elv

 • A VRV rendszer egy központi kültéri egységből és több beltéri egységből áll. A kültéri egység variálja a hűtőközeg mennyiségét a beltéri egységek igényeinek megfelelően.
 • Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy egy épület különböző részei különböző hőmérsékletekre legyenek beállítva, miközben a rendszer központilag optimalizálja az energiafelhasználást.

Előnyök

 • Költségmegtakarítás: Az energiahatékony működés és a csökkentett karbantartási költségek révén hosszú távon jelentős megtakarítás érhető el.
 • Környezeti Fenntarthatóság: Alacsonyabb energiafogyasztás és fejlett szabályozási technológiák segítik a környezeti terhelés csökkentését.
 • Skálázhatóság: A rendszer könnyen bővíthető, ami különösen előnyös nagyobb projektek esetében.

Alkalmazási területek

 • Irodaházak
 • Szállodák
 • Bevásárlóközpontok
 • Kórházak
 • Lakóépületek

A Daikin VRV rendszerei tehát ideálisak olyan helyzetekben, ahol fontos a különböző zónák független hőmérséklet-szabályozása és az energiahatékony működés.

Mi is tulajdonképpen a VRF-rendszer?

VRF rendszer (Variable Refrigerant Flow, azaz változó hűtőközeg tömegáram) olyan direkt elpárologtatós hűtő-, és fűtőrendszer, amely esetén a kültéri hőcserélő egységhez egy kiinduló gerincen át 10-15, – de megfelelő technológiájú összekapcsolás esetén akár több száz – beltéri egység is csatlakoztatható.

Emellett pedig a különálló beltéri egységekhez jutó hűtőközeg mennyisége is egyedileg szabályozható. A VRF rendszerek esetén a leggyakrabban alkalmazott R-410A hűtőközeg speciális rézcsöveken át jut el a beltéri egységekhez.

Hasznos tudni, hogy a VRF rendszerre – mely fogalom a rendszer általános technológiájára utal – a hasonló elven működő, ám védjegyoltalom alatt álló – VRV rendszerként is hivatkoznak a változtatható hűtőközeg-térfogatáram (Variable Refrigerant Volume) kifejezés nyomán. A VRF rendszer felépítése lehetővé teszi, hogy a különböző helyiségekben az egyéni igényeknek megfelelően szabályozhassák a hőmérsékletet, az elvárt teljesítményt, valamint az egyéb paramétereket.  A működési elv további fontos eleme, hogy az egyes beltéri egységekben lévő adagoló szelepek segítségével kalibrálható a kívánt elpárologtatási hőmérséklet, valamint a tömegáram.

A VRF rendszerek rendkívül széles felhasználási területen alkalmazhatók, hiszen a lakossági igényektől kezdve irodaházak, üzletek, szállodák, közintézmények, de bármely létesítmény esetén ideális megoldást nyújtanak, ahol egy egyszerű split klíma már nem képes ellátni a hűtési, vagy fűtési funkciót, vagy nem gazdaságos annak alkalmazása.

Nem meglepő tehát, hogy a hagyományos klímaberendezéseket sok esetben teljesen felváltották a Daikin által 1982-tól alkalmazott, – az Egyesült Államokban pedig a 2000-es évek eleje óta elérhető – VRF rendszerek, hiszen azoknál minden értelemben egy jóval hatékonyabb alternatívát kínálnak.

 

A VRF-rendszer részei és működése

 

A VRF rendszer részei és telepítése

A VRF rendszer működése multisplit klímarendszerhez  hasonló, ám az egyik lényeges különbség, hogy ebben az esetben speciális teljesítményű kültéri egységre van szükség. Ezt követően egy váltakozó fordulatszámú és változó teljesítményű kompresszorral csatlakoztatják az elemet, továbbá egy gerincvezetékes csőrendszert is kialakítanak, melyen keresztül összekötik a rendszert a beltéri egységekkel.

Annak érdekében, hogy a hűtőközeg áramlása optimális legyen, a csőrendszer kiépítése esetén az egyes gyártók sajátos és egyedi szabályrendszert alkalmaznak. Ugyancsak ezt a célt szolgálják a csövek elágazásainál található, úgynevezett Y idomok is.

A VRF rendszerek 2 vagy 3 csöves változatokban érhetőek el.

2 csöves rendszerek remekül alkalmazhatók fűtésre, vagy hűtésre, emellett vitathatatlan előnyük az egyszerűbb csövezés, valamint kivitelezés.

3 csöves rendszerek ezzel szemben már a fűtést és hűtést egyidejűleg is lehetővé teszik, így azok a komolyabb és összetettebb igényekkel rendelkező ingatlanok esetén is ideális megoldást nyújtanak. Ezzel a változattal ráadásul az eltérő adottságokkal, tájolással rendelkező épületek esetén kiválóan kivitelezhető a hőveszteségből keletkező hulladékhő felhasználása azokon a területeken, ahol éppen fűtésre van szükség.

A VRF rendszer telepítése szakszerű és precíz előkészítés és tervezés mentén egyszerűen elvégezhető, hiszen a szabadban elhelyezendő kültéri egységhez a gerincvezetékes csőrendszeren keresztül számtalan típusú és teljesítményű beltéri egység csatlakoztatható, így kazettás, oldalfali, padlóra állítható, vagy akár mennyezetre szerelhető modellek közül is választhatunk.

A rendszer működése az elektromos energiaellátáson túl egyéb energiaforrást nem igényel, így a jóval nagyobb idő és költségigénnyel járó gázvezeték kiépítésére és bekötésére sincs szükség.

 

A VRF rendszer működési elve

A VRF rendszer működése során a hűtőközeg kondenzátoregységeken át halad a beltéri egységekhez, ezáltal csökken a légcsatornák, valamint a légkezelő berendezések szerepe, ami nem csupán az energia,- hanem a költséghatékonyságot is jelentősen növeli. Az áramlás precíz szabályozása révén a hűtőközeg minden beltéri egységhez a megfelelő mennyiségben jut el.

A rendszer technológiája lehetővé teszi, hogy az akár 50 méter magasságig működőképes legyen, ráadásul a kültéri és a beltéri egységek vezetéktávolsága 400 méter, de ennél akár jóval több is lehet, ami ugyancsak jól szemlélteti, hogy mennyire széleskörű alkalmazhatósági lehetőségeket rejt magában.

 

Melyek a VRF-rendszer telepítésének előnyei?

A magasabb áruk miatt a VFR rendszerek telepítésére jellemzően többszintes irodaházakbanüzemekben és egyéb ipari környezetben kerül sor. Lehetőség van azonban lakóingatlanok, társasházak VRF rendszerének kiépítésére is, hiszen a technológia rugalmassága alkalmassá teszi a rendszert a legkülönfélébb hűtési, vagy fűtési igények hatékony és gazdaságos kielégítésére.

Mivel már a telepítést megelőzően is számos szakmai kérdés tisztázása szükséges (mint például a csőhosszok, szakaszok és méretek meghatározása, vagy az egyes helyiségek hűtési, fűtési szükségletének meghatározása) ráadásul az egyes gyártók saját rendszerei között is jelentős eltérések tapasztalhatók.

 

REFERENCIÁK