A szivárgásvizsgálat kötelező

A 14/2015 (II.10.) Kormányrendelet általánosságban minden olyan fluortartalmú üvegházhatású gázt (F-ÜHG) tartalmazó alkalmazásra, – többek között hűtő- és klímatechnikai berendezésekre,- kötelező szivárgásvizsgálatot ír elő, ami legalább 5 tonna CO 2 -egyenértében tartalmaz F-ÜHG-t.

Ezen hűtőkörök Klímavédelmi hatóság felé történő regisztrációja, és a szivárgásvizsgálatok érvényesség lejárta előtti, képesített vállalkozással való elvégeztetése az üzemeltető, illetve az eszközök tulajdonos kötelezettsége.

kérjen ajánlatot szivárgásvizsgálatra!

Akár több millió Ft bírságot is kiszabhatnak a mulasztásért

A kötelező regisztrációt és szivárgásvizsgálatok érvényességét a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság előre be nem jelentve a helyszínen, és a ”Klímagáz adatbázis”-ban is ellenőrizheti, ellenőrzi.

Ha azzal szembesülnek, hogy a berendezések tulajdonosa/üzemeltetője nem végeztette el a cég/berendezés regisztrációját, vagy lejárt a regisztrált hűtőkör szivárgásvizsgálatának érvényessége, klímavédelmi bírságot szabnak ki, melynek mértéke berendezésenként elérheti akár az 500 000 Ft-ot is!

Nem érdemes tehát kockáztatnia, hiszen a szivárgásvizsgálat szolgáltatásunk díja a várható bírság töredéke.

kérjen ajánlatot szivárgásvizsgálatra!

A vizsgálandó berendezések

A szivárgásvizsgálat a hűtés- és klímatechnikai berendezéseket, például klímát, hőszivattyút, folyadékhűtőt, sokkolót, hűtőházat, hűtőbútort vagy hűtőkamrát üzemeltetők, illetve az eszközök tulajdonosai számára kötelező. A vizsgálatra akkor van szüksége, amennyiben a berendezés helyhez kötött, F-gázzal működik, és hűtőközeg-tartalma meghaladja az 5t Co egyenértéket.

kérjen ajánlatot szivárgásvizsgálatra!

A szivárgásvizsgálat menete

Miután a tulajdonos vagy üzemeltető bejelentette az adott eszközt, regisztrálta a tulajdonost, a telephelyet és a berendezést az országos online adatbázisban, valamint a szivárgásvizsgálati terv is elkészült, amely felfedi a kritikus pontokat, megkezdődhet maga a szivárgásvizsgálat. A művelet elvégzésére jogosult, szakképzett és tapasztalt szakembereink az erre rendszeresített eszközökkel és műszerekkel elvégzik a szivárgásvizsgálatot a tervben megjelölt lehetséges szivárgási pontokon. A vizsgálat eredményeképp megállapítják, a szivárgás mértéke a megengedett ráta alatt marad-e vagy meghaladja azt.

A szivárgásvizsgálat eredménye

A szivárgásvizsgálatnak kétféle kimenetele lehet: megfelelt vagy nem megfelelt. Ha az adott klíma- vagy hűtőberendezésből szivárgó hűtőközeg mennyisége nem haladja meg az engedélyezett mértéket, az adott eszköz a szivárgásvizsgálati jegyzőkönyvben megfelelt minősítést kap. Ezt a tényt az országos nyilvántartó testület online rendszerében is rögzítjük. Amennyiben a szivárgás mértéke meghaladja az engedélyezett mértéket, a tulajdonosnak vagy üzemeltetőnek gondoskodnia kell arról, hogy a szivárgási helyen a szivárgást megszüntessék, illetve ezután harminc napon belül ismételten szivárgásvizsgálatot kell végezni. Amennyiben minket választ a szivárgásvizsgálat elvégzésére, és a szivárgás megszüntetésére van szükség, nem kell más szakembert keresnie ehhez. Mi kijavítjuk a berendezést, és az ismételt vizsgálatot is elvégezzük.

Teljeskörű szolgáltatással állunk a hűtő és klímaberendezéseket üzemeltetők rendelkezésére. A tanácsadástól kezdve, a komplex ”Klímagáz adatbázis” kezelésén át, a szivárgásvizsgálatok határidőre történő elvégzéséig, joghatályos igazolásáig.

Cégünk a tevékenység végzéséhez szükséges összes hatósági engedéllyel rendelkezik. A szivárgásvizsgálatokat kizárólag a ”Klímagáz adatbázis”-ban nyilvántartott, folyamatosan képzett rutinos szakembereink végzik.

Felkérés esetén, az Ön cégére, berendezéseire szabottan szívesen készítünk ingyenes árajánlatot!

kérjen ajánlatot szivárgásvizsgálatra!